Kita belajar untuk Ummat

 

BACAKetika ditanya kepada Dr. Yusuf Qardhawi apakah rahsia beliau boleh menguasai ilmu dan mengeluarkan pendapat-pendapat yang hebat, beliau menjawab bahwa selama ini dia tidak memperlajari sesuatu sekadar manfaat terhadap dirinya sendiri, tetapi untuk ummat.

Benar sekali kerana untuk memberikan sesuatu sumbangan yang manfaatnya besar dan bernilai, kita perlu menyiapkan segala persiapa yang baik sedangkan jika ianya sekadar untuk diri kita sendiri, cukuplah kita belajar sekadar hafalan di otak !

Kaedah ini ternyata bukan sahaja diguna-pakai oleh Dr. Yusuf Qardhawi, malah ianya merupakan rahsia kejayaan semua penyumbang yang hebat seantero dunia.

Ketika Bill Gates serius dalam mempromosikan Microsoft, beliau benar-benar berimpian agar manfaat daripada ciptaannya menembusi setiap rumah.

A Computer in every house

Qudwah Belajar Ustaz Hasan al-Banna ketika di Sekolah Rendah (Madrasah ar-Rasyad)

Madrasah ar-Rasyad adalah sekolah yang pertama dimasuki Ustaz Hasan al-Banna sekitar umurnya 8 tahun dan menjalaninya selama 4 tahun.

Beliau memetik pelajaran penting dari Ustaz Muhammad Zahran,

“Barangkali dari beliaulah, rahimahulla – seiring dengan eratnya hubungan emosional di antara kami – saya dapat memetik manfaat akan kegemaran menelaah dan membaca, kerana beliau sering meminta saya untuk menemanimya ke perpustakaan pribadinya yang berisi banyak karya tulis yang bermanfaat, untuk membacakan sejumlah kitab yang beliau perlukan. Selain itu, beliau juga sering didampingi sejumlah ulama lainnya untuk bersama-sama mengkaji, menelaah, dan berdikusi, sementara saya menyemak.”[iii]

Qudwah Belajar Ustaz Hasan al-Banna ketika di Sekolah Menengah

“Belum selang seminggu si anak pun (Hasan al-Banna) sudah menjadi siswa Madrasah I’dadiyah. Dengan demikian, dia harus membahagi waktunya untuk pelajaran sekolah pada waktu siang dan aktiviti lainnya setelah pulang dari sekolah hingga tiba waktu Solat Isya’. Setelah itu, dia pun harus mengulang kembali pelajaran sekolah hingga tida waktu tidur. Ia mengambil waktu untuk menghafal Al-Quran setelah solat Subuh sampau menjelang pergi ke madrasah.”[iv]

Ustaz Hasan al-Banna memiliki perpustakaan peribadi yang terisi dengan beraneka kitab dan majalah lama. Ketika para Ikhwan memasuki perpustakaannya dan membelek-belek buku-buku milik beliau, mereka mendapati majoriti buku terdapat tanda catatan menggunakan pensil pada kebanyakan helaian.


[i] Dr. Yusuf Qardhawi, Qimatul Waqti Fil Islam

[ii] Hassan al-Banna, Hadits Tsulasa’, Islam dan Waktu

[iii] Hasan al-Banna, Mudzakirat ad-Dakwah wa ad-Da’iyah, h. 13

[iv] Ibid, h. 15

Di salin Dari (http://dakwah.info/)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s